Što radi CMA Pazin?

by CMA

Centar za mlade Alarm Pazin – udruga s brojnim događajima, projektima i aktivnostima u kojima se svatko od mladih može pronaći, uvijek prepuna dobre atmosfere i smijeha. Takav Centar za mlade mi poznajemo! Poznaju li mladi iz Pazina i okolice Centar za mlade kao takav? Koliko su oni upoznati djelovanjem Centra?

Kako bismo saznali koliko mladih zna za CMA Pazin i aktivnosti koje on nudi, tijekom veljače 2022. u sklopu projekta (PRED)PROSTOR – mladi u potrazi za informacijom izradili smo kratku anketu koja je podijeljena mladim osobama u pazinskim školama te na društvenim mrežama. U anonimnoj mrežnoj anketi sudjelovalo je 88 djevojaka i 59 mladića, ukupno 147 mladih u dobi od 14 do 25 godina, a ovako izgledaju rezultati:

 

1. Upoznatost s CMA Pazin

Jesi li kad čuo/čula za CMA Pazin?

Prema odgovorima, 22% mladih nije uopće čulo za CMA, dok 50% mladih za Centar zna, ali ne zna konkretno čime se bavi. Ipak, situaciju ‘spašava’ onih 29% mladih koji za Centar znaju, a znali bi i objasniti čime se on bavi! Daljnjom analizom ankete utvrđeno je da oni sudionici koji nisu čuli za Centar većinom ne žive u Pazinu, već se ovdje samo školuju. Znače li ovi podaci da Centar ispunjava svoju svrhu? Znači li to da je Centar samo za mlade iz Pazina? Ili su možda mladi Pazinjani samo više upućeni o stvarima u svojem gradu…

 

2. Poznavanje aktivnosti i rada CMA Pazin

U svrhu daljnjeg razumijevanja mišljenja mladih, mladi su u anketi u odgovarali na pitanje „Što je Centar za mlade Alarm Pazin i koje aktivnosti provodi? Ako nisi čuo/čula za to, napiši čime misliš da se bavi.“

Odgovori su bili razni. Mladi koji znaju čime se CMA bavi, na ovo su pitanje odgovorili precizno i opširno – naglasili su brojne aktivnosti koje nudi, radionice, sportske i kulturne događaje, projekte i sl. S druge strane, oni koji ne znaju čime se bavi, CMA su povezivali s brigom za mlade u teškom stanju, čišćenjem grada, druženjem, pa čak i s izradom alarma.

 

3. Ocjena rada Centra za mlade Alarm Pazin

Prilikom ocjenjivanja rada CMA Pazin, u obzir su uzeti samo odgovori onih sudionika koji su bili upoznati s radom. Treba imati na umu da je 102 mlade osobe odgovorilo kako nije upoznato s radom, pa ga nije moglo ni ocijeniti.

Ocjena rada CMA Pazin

 

75% ispitanika koji znaju za CMA Pazin ocijenilo je njegov rad peticom! Uspoređujući ovu ocjenu s anketom iz 2020. godine u kojoj su mladi također procjenjivali rad Centra, došlo je do povećanja prosječne ocjene rada Centra s 3.92 na 4.49. Od sigurne četvorke, CMA Pazin skoro je do petice (možda bi koji profesor zaključio i višu ocjenu).

 

4. Prijedlozi i komentari

Za kraj ankete mladi su mogli dati svoj prijedlog ili komentar. Najviše se ističe prijedlog predstavljanja  CMA Pazin u pazinskim školama kako bi se smanjio broj onih koji ne znaju o djelovanju ove udruge mladih i za mlade Pazinštine.

Usporedba s anketom iz 2020. godine

Anketa 2020. Anketa 2022.
Prosječna ocjena CMA 3,92 4,49
Upoznatost postojanja CMA 63% nisu nikad čuli za CMA 32% nisu nikad čuli za CMA
Poznavanje djelovanja CMA 15% znaju čime se CMA bavi 29% znaju čime se CMA bavi

 

Već je napomenuto kako je CMA Pazin i u prosincu 2020. godine sastavio anketu o problemima, potrebama i razmišljanja mladih u Pazinu u sklopu projekta Pazi(n) mladi. U toj se anketi preklapalo nekoliko pitanja, a usporedba tih rezultata je zaista sjajna. U dvije je godine CMA uvelike došao do bolje informiranosti mladih, a i ocjena rada se povisila. Broj mladih koji su znaju da CMA Pazin postoji i onih koji znaju čime se bavi, gotovo se udvostručio, pa je ovaj rezultat velika motivacija za daljnje informiranje i promoviranje.

Hvala na izdvojenom vremenu za svaku riješenu anketu jer svakim odgovorom CMA skuplja znanja i prijedloge kako bi se omogućio što bolji i veseliji život mladih u Pazinu. 🙂

Ani Londero, članica CMA Pazin


Posljednje novosti

Posljednje iz bloga