Keepers of Time and Order – prvi roman Timekeeper’s Legacy trilogije

Odnos mladih i čitanja u Hrvatskoj poprilično je loš. Usudila bih se reći da je to zbog dvaju razloga koji se isprepliću jedan s drugim, mladima se nameće čitanje naslova koje (još uvijek) ne mogu razumjeti, dakle prvi je problem nametanje čitanja, a drugi je problem nedopuštanje da sami odabiru što žele čitati, odnosno nesrazmjer njihove dobi i tematike koja je zadana kurikulom, zbog čega oni sami ne posežu za knjigama u kojima bi pronašli ono što bi im možda bilo zanimljivo.

Ipak, volim vjerovati u to da ima iznimaka i mladih koji čitaju lektirna djela, ali i knjige izvan zadane norme. Od onih mladih koji čitaju često znam čuti kako preferiraju knjige na engleskom jeziku jer u stranoj literaturi pronalaze tematiku koju u našoj književnosti ne mogu pronaći. S druge strane, spisatelji za djecu i mlade smatraju da se je teško probiti u zadane okvire lektire te da je u Hrvatskoj teško dobiti publiku koja će čitati njihove romane, upravo je taj odgovor dala riječka spisateljica Klara Peranić na moje pitanje zašto je ovoga puta napisala knjigu na engleskome jeziku.

Krenimo, dakle, od početka. Klara Peranić mlada je riječka spisateljica, koja se publici predstavila 2017. godine sa svojim prvim romanom Vermogen – četiri kraljevstva. Roman je to koji prati rat za prijestolje između dviju sestara – Davine i Marte. Početkom godine u javnost izašao Klarin drugi roman – Keepers of Time and Order, prvi roman Timekeeper’s Legacy trilogije.

Roman Keepers of Time and Order poigrava se žanrovima pa možemo reći da je to roman za djecu i mlade, znanstveno-fantastični roman, ali i  novopovijesni roman. Romanom nas vode dva pripovjedačka glasa. Prvi je pripovjedač David, on pripovijeda u prvome licu i priču pratimo upravo iz njegove perspektive, a čitatelj pritom saznaje samo ono što zna i David. Drugi je pripovjedač misteriozan skoro do samoga kraja, on se ubacuje u fusnotama i daje nam dodatne informacije, nalikuje nam na sveznajućega pripovjedača jer je njegova perspektiva puno šira, ali i on je u prvome licu te nam daje informacije na kapaljku kako ne bismo prebrzo otkrili što će se na kraju dogoditi.

Roman započinje Davidovim buđenjem na jedan, trebao je biti, sasvim običan dan. Još uvijek traju ljetni školski praznici i čitatelj prati četrnaestogodišnjega Davida koji se budi i dolazi u kuhinju kako bi pojeo zdravi doručak koji mu je majka spremila. Kao i svaki tinejdžer, David nezadovoljno gleda u tost s avokadom kad na vratima iznenada čuje zvono. Zvono je to koje će mu, iako on to još ne zna, promijeniti život. Naime, na vratima stoji socijalna radnica koja mu priopćuje da je njegova majka umrla i da će on sada otići kod oca za kojega nije ni znao da postoji. Tada kreće Davidova avantura i svi misteriozni događaji koje ćemo pratiti u daljnjem raspletu romana. David upravo zbog tih misterioznih događaja dolazi u Pompeji, drevni grad Rimskoga Carstva te saznaje da njegovom obiteljskom krvlju teče moć putovanja kroz vrijeme.

David je zapravo protagonist ove priče, a na daljnjim ćemo stranicama upoznati njegove pomoćnike i antagonista priče koji nosi ime Panther. Podjela na crno-bijele likove karakteristična je za bajku, stoga možemo reći da ovaj roman ima i elemente bajke, a često se u roman unose i dijelovi iz mitova i legendi pa će čitatelj povremeno saznati i neku informaciju iz mitologije, ali i povijesti, čime je Klara uz zabavu dala i dozu edukacije.

Druga bi knjiga iz trilogije svjetlo dana trebala ugledati ove jeseni, a treća i posljednja knjiga u ljeto 2025. godine. Ja im se jako radujem i nadam se da će mladi prigrliti ove romane pa da će oni možda (to kroatist u meni mora reći) biti prevedeni i na hrvatski jezik.

Keepers of Time and Order – prvi roman Timekeeper’s Legacy trilogije,
Tiana Lakoseljac


O autoru


CMA Pazin


Posljednje novosti

Posljednje iz bloga