ZaMe

ZaMe – za aktivne mlade ilivamga kako mladi pronalaze zvijezde pod pazinskim nebom! 

Ideja je proizašla iz potrebe za bogatijom i kvalitetnijom ponudom sadržaja za mlade uz odgovaranje na njihove potrebe. Tijekom ljeta kovidnjega ’21. okupilo se veselo društvance koje je sve stavilo na papir. I tako je poslana prijava. Pa smo čekali. Čekali i čekali. Čekali i dočekali!
Ovo je rezultat našega sedmogodišnjeg volonterskog truda, rada i zalaganja mladih i za mlade. S namjerom da doprinesemo razvoju CMA Pazin, nadamo se da ćemo utjecati i na ukupnu kvalitetu života mladih (pa i svih) u našoj lokalnoj zajednici.

ZaMe: za aktivne mlade jest projekt namijenjen mladim osobama na području Pazina i Pazinštine u dobi od 14 do 30 godina te osobama koje rade s mladima iz lokalne zajednice.

Predviđeno trajanje projekta: siječanj 2022. – prosinac 2022. godine.

Projektom ZaMe – Za aktivne mlade nastojimo odgovoriti na potrebe mladih radi jačanja kvalitete života u lokalnoj zajednici putem ponude raznovrsnih i kvalitetnih sadržaja.

Kako bi to bilo moguće provesti, u 2022. godini započeli smo jačanje kapaciteta Udruge zapošljavanjem mlade osobe te strateškim planiranjem. Projektom nastojimo osnažiti CMA Pazin kao prepoznatljivu udrugu mladih na području grada Pazina, a sve s ciljem da mladima omogući sadržaje koje su sami istaknuli kao važne, poželjne, pa i nužne.

Aktivnosti projekta proizašle su iz Istraživanja provedenog krajem 2020. godine, a na temelju potreba, problema i mišljenja mladih, podijeljene su u dva segmenta.

 • PIS mladih – profesionalno informiranje i savjetovanje 

Aktivnost PIS mladih uključuje informiranje i savjetovanje mladih o mogućnostima upisa u srednje škole i fakultete pomoću učenika i studenata koji su te škole/fakultete već upisali. Osim susreta s vršnjacima u neformalnom i izvaninstitucionalnom okruženju, CMA Pazin u sklopu ove aktivnosti organizira i konzultacije za mlade te razmjene mladih. 

 • KUS mladih mladima – kulturno-umjetnički susreti

Aktivnosti KUS mladih mladima usmjerene su na organizaciju kvalitetnoga slobodnog vremena, u poveznici s kulturom i umjetnosti. U ponudi su književne, filmske, fotografske, plesne i likovne radionice, a u sklopu KUS-a djeluje i Književni klub CMA Pazin. Sve aktivnosti provode mlade osobe izraženog afiniteta prema umjetnosti i dolaze s područja Pazinštine. 

 

Naime, tijekom godine dana kao opći cilj projekta ZaMe postavljeno je spomenuto osnaživanje CMA Pazin kao udruge mladih i za mlade koja djeluje na području grada Pazina i Pazinštine s ciljem odgovaranja na potrebe mladih i poboljšanja kvalitete života u lokalnoj zajednici.

U skladu s time, navode se specifični ciljevi projekta ZaMe:

 • Jačati kapacitete CMA Pazin zapošljavanjem mlade osobe – voditeljice Centra i usustavljivanjem rada Centra (strateško planiranje, unaprjeđenje i opremanje prostora te povećani rad s volonterima i korisnicima putem ostvarivanja redovnog plana udruge).
 • Povećati vidljivost i dostupnost usluga Centra za mlade „Alarm“ Pazin – informirati mlade o Centru i otvorenosti za prijedloge i ideje svih članova (daljnjim radom na društvenim mrežama, konzultacijama, tiskanjem promotivnih materijala i zapošljavanjem mlade osobe).
 • Uspostaviti CMA Pazin kao mjesto okupljanja mladih i provođenja slobodnog vremena.
 • Prepoznati i pozvati zainteresirane mlade u Pazinu na sudjelovanje u radu Centra i aktivnostima Centra, kako bi se povećao obujam rada, aktivnosti i razvila strategija djelovanja.
 • Potaknuti mlade na sudjelovanje i aktivno građanstvo pri čemu će Centar biti glavno polazište za njihovu inicijativu.
 • Ponuditi edukativne, informativne, kulturno-umjetničke i zabavne sadržaje radi povećanja kvalitete provođenja slobodnog vremena mladih u lokalnoj zajednici (putem aktivnosti u segmentima PIS – profesionalno informiranje i savjetovanje i KUS – kulturno umjetnički susreti).
 • Povećati broj aktivnih članova u Centru (putem transparentnosti rada Udruge i pravovremenosti u izvještavanju te opremanjem prostora i strateškim planiranjem).
 • Pružiti mladima (osnovnoškolci, srednjoškolci) mogućnost profesionalne orijentacije.
 • Ostvariti komunikaciju sa studentima iz Pazina pri ostvarivanju i obnavljanju veze s lokalnom zajednicom i nakon odlaska na fakultete u druge gradove.
 • Ojačati komunikaciju s tijelima gradske vlasti i javnim ustanovama te ostvariti i prepoznati kapacitet u lokalnoj zajednici za jaču uključenost mladih u društveni život grada (putem partnerstva s Gradom Pazinom i školama, posebice suradnjom sa Savjetom mladih Grada Pazina).
 • Prihvatiti metode neformalnog učenja i volontiranja kao alat za kreiranje novih načina učenja i spoznaja o sebi i svojoj užoj i široj zajednici (putem organizacije različitih događaja te treninga, razmjena i edukacija).
 • Omogućiti daljnje prilike za partnerstva i suradnju mladih na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

—————————————————————————————————–

  • U sklopu projekta ZaMe – za aktivne mlade surađujemo s: Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Pazinski kolegij – klasična gimnazija, Grad Pazin te Društvo Naša djeca Pazin. 
  • Ovaj Projekt proveden je uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.


Naši projekti

Posljednje objave iz: ZaMe

Susret Književnog kluba u ožujku

5. travnja 2024.

Na pola smo našega književnog putovanja – u ožujku smo istraživali ex-yu...

Radionica izrade fanzina na pazinskom Istrakonu

29. ožujka 2024.

I nas je obuzela umjetna inteligencija pa smo se pridružili konvenciji znanstvene...

PIS mladima u GSŠJD-u tijekom dana Na naš način

28. ožujka 2024.

PIS mladima u GSŠJD-u tijekom dana Na naš način Još jednu generaciju maturanata...

Posjet učenika GSŠJD-a u CMA Pazin

19. ožujka 2024.

U sklopu predmeta Građanskog odgoja i obrazovanja nedavno su nas posjetili učenici...