Književni klub

Književni je klub svoje djelovanje započeo u listopadu 2021. godine na inicijativu entuzijastičnih, pomalo nestrpljivih voditeljica i članova, i to poprilično simbolično, taman u Mjesecu hrvatske knjige.

Iako je prvotno bilo predviđeno tek nekoliko susreta, želja za čitanjem i upoznavanjem književnih žanrova, kultura, pisaca i djela, potaknula nas je da se Književni klub održava sve dok za njega postoji interes. Budući da već u prvih pola godine djelovanja Klub okuplja 25 članova, što aktivnih, što podržavajućih, čini se da ćemo dugo uživati u književno-umjetničkom prijateljevanju.

 

KK vode dvije mlade i entuzijastične magistre hrvatskog jezika i književnosti, Roberta Špoljarić i Tiana Lakoseljac, koje u dogovoru s članovima i njihovim čitateljskim interesima sastavljaju program čitanja knjiga. Naslovi su najčešće vezani za određenu tematiku i datume (Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, Valentinovo, Dan Žena, Noć knjige, Majčin dan, Dan Grada Pazina). Odabire se jedan naslov mjesečno, a nakon čitanja, na sastanku s članovima, svi zajedno komentiraju djelo, povezuju ga s kontekstom vremena u kojem je nastao i sa sadašnjošću, odnosno s aktualnostima društva u kojem žive. 

 

 

Surađujemo s Gradskom knjižnicom Pazin pri posudbi odabranih naslova, ali i s pazinskom rezidencijom Kuća za pisce – Hiža od besid, u koju dolaze pisci iz raznih dijelova svijeta. Autori koji borave u Kući često su gosti na sastancima Književnog kluba. Dosad smo na susretima ugostili Stefana Boškovića, Adriana Opiroua, Saru Renar i Igora Angjelkova

U lipnju 2022. posebna gošća KK-a bila je Jana Prević Finderle, pazinska autorica i arhitektica, čiju smo zbirku priča čitali, a onda zajednički i analizirali. Susret je, u suradnji s Muzejem Grada Pazina, održan u jednom od najljepših srednjovjekovnih dvoraca – Pazinskom kaštelu. 

 

Tijekom ovih nekoliko mjeseci djelovanja, rad Kluba popratili su mediji (Radio Istra, Glas Istre, HRT – Radio Pula, Regional Express, Kampanja.net), a podržala nas je i nekolicina izdavačkih kuća i poslala donacije knjiga ili kodove za popust na njihovim internetskim trgovinama. Na taj smo način prikupili veliki broj iznimnih naslova koji sada krase policu naše interne knjižnice. Zimska su druženja zagrijali Agristar čajevi i Lazarus coffee sa svojom donacijom, a ljetna je rashladila dobro poznata pazinska Pašareta.

Ovim se putem zahvaljujemo svim donatorima na prepoznavanju našeg truda i poticanju mladih koji rade ono što vole te pozivamo ostale koji su zainteresirani na suradnju s našim Književnim klubom da nam se jave, a knjiške moljce da nam se veselo priključe.


Posljednje objave iz: Književni klub

Susret Književnog kluba u ožujku

5. travnja 2024.

Na pola smo našega književnog putovanja – u ožujku smo istraživali ex-yu...

Književna srijeda u veljači u CMA Pazin

29. veljače 2024.

Književna srijeda u CMA Pazin Nastavljamo naše književno putovanje – u veljači...

Novim program Književnog kluba putovat će se od svijeta do srca Istre

5. veljače 2024.

Književni klub – književno putovanje od svijeta do srca Istre Sigurni smo da će...

Književni petak u CMA Pazin – Harper Lee „Ubiti pticu rugalicu“

29. siječnja 2024.

Književni petak u CMA Pazin – Harper Lee „Ubiti pticu rugalicu“ Iza nas je...